Hvad er maden lavet af?
Vi spiser af livets træ. Al vores mad er i princippet af biologisk oprindelse. Vi spiser levende organismer eller dele af organismer, som engang har været levende. Vi spiser fra alle de store biologiske riger: planterne, dyrene, svampene og algerne. Ja endog bakterierne indgår i vores føde og ernæring, selvom vi som oftest ikke tænker over, at yoghurten indeholder levende mælkesyrebakterier, eller at vores mave-tarmsystem er vært for hundrede trillioner af livsvigtige bakterier, dvs. ti gange så mange éncellede organismer som antallet af kroppens egne celler. Det svarer til et par kilo levende bakterier, og der er måske helt op til tusind forskellige slags.
Når det levende fra livets træ bliver til mad, kan vi tænke på det som et materiale, der er opbygget af de samme byggesten som det levende, dvs. proteiner, kulhydrater, fedtstoffer og nukleinsyrer. Dertil kommer mineraler, sporstoffer, vitaminer og så selvfølgelig vand. Vand er der mest af.